Szellemi termékek joga

Védjegy hazai, uniós és nemzetközi jogi oltalma, szabadalmi eljárás, licencszerződések és más, szellemi termékhez kapcsolódó jogi kérdések területén a Dr. Czére-Réti Ügyvédi iroda több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Ha szeretné szellemi termékét megfelelően védeni, ügyvéd jelenlétét igényli tárgylaásain vagy képviseletet igényel az esetleges jogviták, felszólalások, védjegybitorlási ügyek rendezése során, számíthat képviseletünkre!

Védjegy, szabadlom ügyvédSzellemi termékhez kapcsolódó jogi szolgáltatásaink:

 • bejegyezhető jogok
 • bitorlási ügyek
 • képviselet és támogatás felszólalási eljárásokban
 • védjegykutatás
 • képviselet az artis jus előtt
 • franchise, valamint licenc- szerződések megírása, véleményezése
 • jogi tanácsadás

Szellemi termékhez kapcsolódó jogi szolgáltatásokért keresse fel ügyvédi irodánkat!


Milyen szellemi termék, védjegy és szabadalmi ügyekkel érdemes ügyvédi irodánkhoz fordulnia?

Szerzői jogviták, szellemi termékek védelme, plágium:

Az internetes kommunikáció világában egyre gyakoribb problémát jelentenek a szerzői jogi viták. Írók, bloggerek és médiafelületek százai számára jelent állandó bevételforrást az egyedi tartalom, és ennek az egyediségnek a megőrzése a siker szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Védjegyek lajstromozása:

 • Védjegy az árujelzők legfontosabb fajtája, mely a gazdasági verseny alapvető eszköze. Egy vállalkozás arculata, logója, neve, szlogenje meghatározó annak működése során, kiemelkedő szerepe van a marketing területén. Egy jó név, illetve logó vagy szlogen értéket képvisel, mellyel nagyon sok esetben élnek vissza erre szakosodott védjegybitorlók, akik rövid idő alatt tönkre tudják tenni a nehéz munka árán kialakított hírnevet.
 • Védjegyoltalom szerezhető nemzeti úton, közösségi úton, vagy nemzetközi úton.  Egy védjegyoltalmi eljárás megindítása előtt fontos tisztázni, hogy a vállalkozás mely országokban kíván tevékenységet folytatni, kizárólag hazai, vagy vagy esetleg nemzetközi szinten is. Közösségi védjegy esetén az egész Európai Unió területére védelem szerezhető, nemzetközi úton pedig az egyes, konkrétan megnevezett országokban indítjuk el az eljárást.

Egyes országokban egyéb speciális feltételnek is meg kell felelni ahhoz, hogy magyarországi vállalkozás védjegyoltalomban részesüljön. Rengeteg pénzt lehet elveszíteni, amennyiben nem vagyunk tisztában ezekkel a speciális feltételekkel, melyek miatt végül a védjegyoltalom elutasításra kerül.

A Dr. Czére-Réti Ügyvédi Iroda előzetes kutatást is végez a védjegyoltalmi eljárás megindítása előtt, és tapasztalt nemzetközi partnerhálózata segítségével hatékonyan képviseli az Ön vagy vállalkozása érdekeit védjegyoltalmi kérdésekben.

Növényfajta-oltalom és más mezőgazdasági szabadalom:

A növényfajta-oltalom tulajdonosának kizárólagos joga van a növényfajta hasznosítására, illetve arra, hogy másnak arra engedélyt adjon. Az oltalommal védett növényfajta jogosultja felléphet bárkivel szemben, aki engedélye nélkül hasznosítja a fajtát. A növényfajta-oltalom a megadásától számítva 25 évig, szőlő és fák esetén 30 évig tart. Fontos megjegyezni, hogy a bejelentés napja szigorú határidőhöz kötött, így minden esetben fontos az érintett növényfajta mielőbbi levédésének megindítása.

Használati mintaoltalom:

A használati mintaoltalom a szabadalmazható találmány színvonalát el nem érő új szerkezeti kialakítások védelmére szolgáló oltalmi forma. A mintaoltalom alapján a minta jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon. Az oltalom ideje 10 év, ezt követően a minta közkinccsé válik.

 

***

Megtalálta, amit keres?

Ha éppen ilyen jellegű, szellemi termékhez kapcsolódó jogi szolgáltatásokra van szüksége, kérje támogatásunkat!

Megtalálta, amit keres?
Ha igen, kérjen visszahívást!
 • Küldje el nekünk a lenti űrlap segítségével e-mail címét vagy telefonszámát és munkatársunk hamarosan felkeresi Önt további egyeztetés céljából!

 • Inkább üzenetet írok
Értékeink, alapelveink
 • Precizitás
 • Ügyfélközpontúság
 • Őszinteség
 • Hatékony és professzionális jogi képviselet
 • Szakszerű és közérthető felvilágosítás
 • Előzetes teljes körű tájékoztatás a várható költségekről - a mi Megbízóinkat nem érheti "meglepetés"