Internetjog

Internetjog webshop szerződésekA digitális forradalom kitörése óta az internetes kommunikáció és az internetes kereskedelem számos új kihívással szembesítette a jogalkotókat, és velük együtt az ügyvéd társadalmat. Szerencsére az internetes adatvédelem, az internetes tartalmak, mint szellemi termékek védelme és az internetes kereskedelem szabályozása ma már korántsem járnak gyerekciőpőben. Az internetjog, ezen belül is az elektronikus szerződések képesek mind a látogatók, a fogyasztók, mind pedig a tartalomszolgáltatók és az internetes kereskedelem kínálati oldalának szereplőit megvédeni a visszaélésektől.

Az interneten számos forrásból elérhető ingyenes szerződés minták - pl. adatvédelmi nyilatkozat minta, felhasználási feltételek minta - nem egyedileg készülnek, éppen ezért nagyon sok esetben nem képesek pontosan és körültekintően lefedni az Ön E-tevékenységét.

Ahhoz, hogy az internetes jogi dokumentáció jogbiztonságot nyújtson az Ön számára, és elkerülhesse általa a jelentősebb anyagi veszteségeket, érdemes olyan, az interenetes jog kérdéseiben jártas ügyvéd segítségét igénybe vennie, aki képes biztosítani az Ön számára, hogy a dokumentumok megfeleljenek az alábbi követelményeknek:

 • Teljeskörűen fedje le az Ön elektronikus tevékenységét
 • Feleljen meg a vonatkozó jogszabályoknak, fogyasztóvédelmi, adatvédelmi és egyéb polgári jogi előírásoknak
 • Tartalmazzon minden szükséges adatot és hivatkozást
 • Egyértelműen határozza meg a felek által vállalt kötelezettségeket és felelősségi köröket

A jogszabályoknak megfelelő, teljeskörű és biztonságos internetes dokumentációért

keresse fel ügyvédi irodánkat!


Milyen internetes jogi dokumentumokra lehet szüksége egy weboldal indításakor?

 • Weboldal impresszum: az imprsszum egy afféle internetes szerzői jogi nyilatkozat, amelyben az Ön által létrehozott internetes tartalmak felhasználását korlátozhatja, illetve nyilatkozik arról, hogy azokat ki és milyen formában használhatják fel. Az impresszum tartalmaz továbbá a weboldal üzemeltetőjére, a tartalom, valamint a weboldal maga, mint szellemi termék tulajdonosára vonatkozó információkat.
 • Online felhasználási feltételek: Egy weboldal felhasználási feltételeiben a hagyományos impresszumhoz képest - amelyben csupán a weboldal tartalmának felhasználási módjati kötötte ki - némiképpen több dolgot is tud szabályozni, sőt az Ön oldalára érkező potenciális vevőket, partnereket kötelező is több információról tájékoztatni. Ilyen például a tartalom felhasználására vonatkozó felelősség kizárása (pl. hogy nem minősül a tartalom tanácsadásnak) vagy a felhasználók körének meghatározása, webáruház működtetése esetén a vásárlás folyamatának szabályozása, stb.
 • Adatvédelmi nyilatkozat: Amennyiben egy adott weboldal üzemeltetője a weboldalhoz kapcsolódóan felhasználói adatokat kezel - pl. hírlevél feliratkozók, regisztrált felhasználók adatai -, köteles az adatkezelés tényét a NAIH-nál (Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság) bejelenteni és a nyilvánosan elérhető adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat engedélyeztetni. Az adatvédelmi nyilatkozatnak tartalmaznia kell a NAIH-nál bejelentett adatkezelés nyilvántartási számát is, amelynek igénylése az adatkezelés bejelentésével egyidejűleg megtörténik.
 • Tájékoztatás cooki-ek használatáról: Nemrégiben bevezetett Európai Uniós szabvány a weboldalak tulajdonosait kötelezi, hogy tájékoztassák oldaluk látogatóit arról a tényről, hogy a weboldal működése során  az általuk használt eszköz azonosítására szolgáló úgynevezett sütiket helyeznek el az eszközeiken, és ezt a felhasználónak a süti elhelyezéséhez jóvá kell hagynia.
 • Weboldal vagy webáruház ÁSZF, webáruház vásárlási feltételek: Egy webáruház működtetése nem csak informatikai szempontok jelent kihívást, jogszabályunk szigorú előírásokat rögzít a vásárlás folyamatával, tájékoztatással, fogyasztói jogokkal kapcsolatban. A vásárlás folyamatát, az e-szerződéskötés feltételeit gyakorlatilag az az ÁSzF (általános szerződési feltételek) rögzíti, amely az adott e-kereskedelmi egység és vevője között jön létre a vásárlás során. Ez a szerződés irányadó a teljes e-kereskedelmi ügylet lebonyolítása és az esetleges jogviták során.
 • Webáruház szállítási feltételek: A webáruházban megvásárolt termékek vagy szolgáltatások kiszállítására, kézbeszítésére, gyakran a vásárlásra vonatkozó rendelkezéseket, kötelezettségeket és irányelveket tartalmazó internetes szerződés.

A jogszabályoknak megfelelő, teljeskörű és biztonságos internetes dokumentációért

keresse fel ügyvédi irodánkat!

Megtalálta, amit keres?
Ha igen, kérjen visszahívást!
 • Küldje el nekünk a lenti űrlap segítségével e-mail címét vagy telefonszámát és munkatársunk hamarosan felkeresi Önt további egyeztetés céljából!

 • Inkább üzenetet írok
Értékeink, alapelveink
 • Precizitás
 • Ügyfélközpontúság
 • Őszinteség
 • Hatékony és professzionális jogi képviselet
 • Szakszerű és közérthető felvilágosítás
 • Előzetes teljes körű tájékoztatás a várható költségekről - a mi Megbízóinkat nem érheti "meglepetés"