Blog

European Business Number (EBN)

European Business Number (EBN)

EBN

Az elmúlt napokban több ügyfelünk is jelezte, hogy angol nyelvű adatbekérő űrlapot, hivatalosnak látszó, külföldi közjegyzői okiratot, bizonyos esetekben pedig ügyvédi felszólító levelet vagy e-mailt kapott, egy bizonyos DAD GmbH-tól. Mivel ezek a levelek komoly aggodalommal töltik el ügyfeleinket, így kötelességünknek érezzük, hogy tájékoztatást írjunk róluk.

Nem lehet elég nagy betűkkel leírni, hogy ezek a levelek egy kiterjedt, nemzetközi, jól megszervezett CSALÁS részei, amelyeknek semmi más céljuk nincs, mint a gyanútlan áldozatok pénzét megszerezni.

A csalás menete:

Először is minden áldozat kap egy aláírás nélküli, angol szövegezésű levelet és egy válaszborítékot, a hamburgi székhelyű DAD GmbH-tól. A levélben tájékoztatják a vállalkozásokat, hogy egy 2003-as adóreform törvény értelmében meg kell adniuk adataikat ahhoz, hogy az EU-s nyilvántartásban szerepelhessen a vállalkozásuk.

A levél apró betűs részéből derül csak ki, hogy a szolgáltatásért cserébe évente 771 € összeget kell fizetnie a „megrendelőnek”, és a szerződés 3 éves határozott időtartamra szól, amely automatikusan meghosszabbodik a határozott idő lejártával.

Amennyiben a vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy a levelet kitölti és visszaküldi, néhány héten belül megérkezik az első éves díjról kiállított számla is. Ügyfeleink általában ezen a ponton szokták felkeresni Ügyvédi Irodánkat.

A számla fizetési határideje után több héttel – akár több hónappal – különböző levelek érkeznek véletlenszerű sorrendben. Érkezhet egy hivatalosnak kinéző ügyvédi, vagy közjegyzői fizetési felszólítás, érkezhet engedményezési szerződés, amelyben a tartozást egy ciprusi vállalkozás részére engedményezik, vagy akár egy angol, vagy magyar nyelvű telefonhívás, amelyben a gyanútlan vállalkozót bírósági és végrehajtói eljárással fenyegetik.

Fontos kiemelni, hogy az elsőként érkező megrendelőlap kitöltése egy érvényes megrendelés, amelyben a Megrendelő a https://www.e-b-n.eu/ weboldalon való megjelenésért fizet, azonban európai és magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy tényleges jogi lépést, bírósági vagy bármilyen végrehajtást a szolgáltató nem indít, hiszen nyilvánvaló, hogy a megrendelést egy átverés útján szerezte, és ezt nem szeretné semmilyen hatóság elé tárni.

A csalással szembeni legjobb védekezési módszer az, ha már az első levelet is figyelmen kívül hagyja, azonban ha azt visszaküldte, és már más tartalmú megkeresés is érkezett a csalóktól, akkor javasolt felkeresni egy szakértőt a megfelelő lépések megtételéhez.

Ha úgy érzi, hogy csalás áldozata lett és segítségre van szüksége a témával kapcsolatosan, keresse irodánkat a 0620/210-99-39-es telefonszámon, vagy e-mailben az info@drreti.hu címen.